THE RUNNING ATHLETE - A physio perspective

8 november 2023

Het afgelopen decennium werd krachttraining een hot item binnen het afstandslopen. De ervaring leert ons dat trainers al te vaak samen met hun atleten de krachtzaal induiken op zoek naar 'the extra mile'. De vraag die wij ons hierbij stellen is of men hier wel voldoende voor opgeleid is?

Als trainers raakten wij voor het eerst in contact met deze materie tijdens onze opleiding tot Trainer A Atletiek Fond / Halve Fond, waar Hanne Pardaens de lessen functionele kracht en blessurepreventie voor haar rekening nam. Tijdens deze lessen kregen we de basis mee om inzicht te verkrijgen in het aanbieden van krachttraining en het periodiseren van deze krachttrainingen in onze loopschema's. 

Ondanks haar jeugdige leeftijd, heeft Hanne al heel wat relevante ervaring opgedaan. Ze maakte in eerste instantie naam als 800m-specialiste in het Belgische afstandslopen. De vele blessures die ze opliep tijdens haar carrière motiveerden haar om kinesitherapie te studeren aan de KU Leuven. 

Een doorsnee student was ze echter niet. Zo volgde ze extra opleidingen rond krachttraining. Een topic waardoor ze gebeten bleek. Zo stak ze meermaals de landsgrenzen over op zoek naar antwoorden op haar vragen. Ze kwam al snel in contact met andere Strength Performance coaches van nationale atletiekteams. Kennis wisselen en delen zag ze daarbij steeds als een groeikans. 

De kennis die ze opdeed kon ze vervolgens in de praktijk toepassen. Als krachtcoach begeleidde ze al menig wereld- en nationale toppers binnen de atletiek, waaronder Isaac Kimeli, Robin Hendrix, Stijn Baeten en Lisa Rooms. Binnen het Belgische afstandslopen is ze dan ook een gevestigde waarde wanneer het over functionele krachttraining gaat. Als kinesist mocht ze daarenboven regelmatig mee naar internationale kampioenschappen. Daarnaast startte ze ook haar eigen sport- en krachtpraktijk op in het Pajottenland. 

Aangezien krachttraining een specifieke materie blijft, hebben wij als trainers geopteerd om de functionele krachtsessies van ons team uit te besteden aan gespecialiseerde trainers. Zo kwam de samenwerking met Sport'R de afgelopen jaren stilaan tot stand.

Onder het motto 'sharing is caring' heeft het Sport'R-team Hanne Pardaens als gastspreekster uitgenodigd om het te hebben over krachttraining en periodisering bij hardlopers. Ben je gebeten om meer te willen weten over dit topic? Registreer je dan snel op sportr@azdelta.be .

DOELGROEP: 
Bovenstaand symposium werd georganiseerd voor artsen, kinesitherapeuten, trainers en loopfanaten met een doorgedreven interesse in functionele krachttraining voor afstandslopers. 

Meer informatie over de gastspreekster kan teruggevonden worden op de website van Hanne Pardaens. 

INFORMATIESESSIE ALL ATHLETES RUNNING TEAM
30 AUGUSTUS 2023